Gallery

Cat de mult te costa sa fii vegetarian? Dar vegan? Iata un calcul orientativ


Nu te costa prea mult sa fii vegetarian si nici vegan. Va voi expune cateva motive excelente care sa va convinga de faptul ca a fi vegan sau vegetarian nu este deloc mai scump decat sa consumi carne, oua, lactate samd.

  1. Kilogramul de carne (pui, porc, vita, curcan, peste samd.) in medie este de 20 de lei. Mananci pe parcursul zilei de la 100 la 400 de grame de carne, incluzand si mezelurile din sandvisuri, carnea din ciorba, friptura de seara samd.
  2. Kilogramul de branza, de orice fel ar fi, este cam 20 de lei. Mananci cateva sute de grame de branza pe zi, de la sandvis si pana la branza din paste sau cea de langa mamaliga.
  3. Litrul de lapte, de orice fel ar fi, este de 4-6 lei. Unii oameni beau pana la 500 de ml de lapte pe zi. Stiu si oameni care beau laptele ca pe apa.
  4. Litrul de iaurt, kefir, lapte batut, sana este cam de 7-10 lei. Consumul variaza de la om la om.
  5. Ouale costa mai putin si nici nu poti manca prea multe, maxim 2 pe zi si nu in fiecare zi.

Lista poate continua si cu alte produse adiacente, de origine animala. Ideea de baza este ca in timpul unei zile, un om care nu este nici vegan, nici vegetarian, consuma si carne dar si lactate, precum si oua. Adunat, nu vei ajunge la pretul unor alimente de origine vegetala.

 

Ia cel mai scump fruct si vei descoperi ca nu ajunge la pretul carnii si nici al lactatelor. Ia cea mai scumpa leguma si vei descoperi acelasi lucru.

Migdalele, caju, nucile exotice sunt mai scumpe, adevarat. Insa nu ai voie sa mananci prea multe si nici nu sunt recomandate zilnic. Alternezi migdalele cu nuci romanesti. Vor fi si zile in care poti manca seminte de dovleac sau seminte de in. Acestea din urma sunt mega-ieftine. Nu patesti nimic daca nu mananci migdale sau nuci Macadamia. Sunt gustoase insa nu contin ceva ce nu vei gasi si in alte alimente adresate vegetarienilor si veganilor.

Evident, daca vrei sa te delectezi cu preparate culinare vegane de la restaurante de lux, evident ca te va costa si este si normal.

Dar daca esti un vegetarian modest, daca alegi sa mananci si mere, nu doar fructe exotice, daca alegi si orez normal si nu doar orez salbatic, daca alegi si cartofi romanesti si nu doar cartofi bio, atunci nu te va costa deloc mult sa iti traiesti stilul de viata dorit.

Orice te costa pe lumea asta. Boala te costa cel mai mult. Si cred ca aici trebuie sa ne concentram atentia cel mai mult.

Iar daca esti vegetarian sau vegan si o faci pentru sanatate si animale, atunci ar insemna sa platesti un pret prea mare daca ar trebui sa mananci alimente de origine animala. Linistea mea costa prea mult. Este prea pretioasa. Veganii inteleg acest lucru in mod cert.

Sa aveti sanatate mai presus de orice!

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s