Gallery

Esti vegan? Nu iti impune stilul de viata. Nu asa functioneaza lucrurile


Daca vrei sa schimbi ceva in lume, e bine sa o faci pe cont propriu. Si daca tu o faci si drumul tau arata bine, mai multi vor dori sa vina alaturi de tine. Dar nu ii inarma, nu ii pregati de lupta spunand in gura mare ca tu o faci pentru animale. Nu le aminti de felul in care sunt crescute si sacrificate. Nu vor face decat sa se apere, sa intre in defensiva, sa atace, sa isi construiasca argumente pentru a-si apara stilul alimentar, alegerile lor. Nimeni nu vrea sa se confrunte cu ideea ca alegerile pe care ei le iau zi de zi sunt eronate.

Si nu sunt. Sunt corecte toate. Pana cand nu vom lua alte alegeri, toate sunt corecte. Sunt alegerile noastre. Poate peste un an vom gandi altfel si nu vom mai manca un anumit aliment. Dar trebuie sa fim pregatiti pentru un alt fel de gandire πŸ™‚

Nici voi nu ati fost vegani dintotdeauna, nu-i asa πŸ™‚ Ati devenit pe parcurs.

Si altii vor deveni vegani insa nu le bagati cu forta pe gat acest lucru. Ii pierdeti.

De cate ori ma intreaba lumea de ce sunt vegana, de ce am luat aceasta decizie, le spun ca alimentele de origine animala ma baloneaza si ca m-am saturat sa iau medicamente cu pumnul pentru a scapa de aceasta problema. Nu le spun ca o fac pentru animale fiindca asta ii face pe ei niste nemilosi. Doar cu anumiti oameni pot discuta despre suferinta animalelor. Din proprie experienta, cei care mananca si carne nu sunt intotdeauna doritori sa discutam despre suferinta animalelor. Multi te opresc, altii inchid orice subiect. Unii se rusineaza. Altii rup legatura cu tine pentru totdeauna si altii doar simt nevoia sa faca misto de tine ca sa isi apere propriul stil de viata.

Concret, chiar asta faci cand stai la masa cu oameni care mananca si carne, si lactate, si oua. Daca le spui ca tu esti vegan pentru animale, de fapt le spui ca tie iti pasa de animale. Si lor nu? In viziunea ta, nu, lor chiar nu le pasa. Din moment ce mananca de toate, nu crezi ca lor le pasa. Si ei stiu asta.

E logic. Nu trebuie sa stai prea mult sa meditezi la asta. Se simte intre doi oameni.

Si cel care mananca si carne se simte judecat. Asa ca intra in defensiva si cea mai buna defensiva este mereu atacul. Te va ataca in minim 7 din 10 ocazii. Si nu va invata nimic din tot ce ai tu sa ii spui. Il pierzi. Si va considera veganismul o prostie.

Asa ca renuntati la a-i face pe cei din jur sa se simta prost, jenati. Lasati-i sa ia singuri decizia. Mai usor te urmeaza daca le deschizi ochii fara sa ii ranesti.

Sa aveti succes in toate, blandete in comportament si sa va bucurati de toate deciziile voastre πŸ™‚

Adaugire: In general, cam tot ce este impus este respins. Asa fac oamenii. Nu va pot explica de ce. Nu sunt psiholog. Din experienta proprie, non-veganii reactioneaza mai usor daca nu ii faci “mancatori de cadavre”, cum vad, din pacate, ca fac multi vegani. Nu are cum sa dea roade o astfel de maniera de a purta o conversatie matura.

Nu spun ca nu ar trebui sa spunem ca suntem vegani pentru animale, insa acolo unde este cazul, cu oamenii care inteleg acest lucru si intr-o maniera in care sa nu se simta judecati, jigniti, dispretuiti, pusi la colt, inferiori. Daca se simt astfel din cauza noastra, ii pierdem. Nu ne vor mai dori in preajma lor si nu ne vor mai asculta.

Veganismul este pentru animale insa nu toti oamenii sunt pregatiti sa renunte la stilul de viata pe care l-au urmat de zeci de ani pentru bunastarea animalelor. Au fost convinsi sa gandeasca faptul ca animalele sunt date pe pamant pentru noi, pentru hrana noastra. Si daca ii jignesti, nu castigi nimic. Nu faci decat ceea ce fac non-veganii cand isi bat joc si fac misto de vegani. Ii intristezi si ii indepartezi.

Stiu ca e greu sa accepti, in calitate de vegan convins, ca altii nu vad lucrurile din punctul tau de vedere. Pur si simplu nu au ajuns acolo si este bine sa accepti faptul ca multi nu vor gandi ca tine niciodata. Din pacate.

Sa aveti curaj sa infruntati non-veganii care va ataca. Si sa aveti rabdare sa le aratati lumea voastra vegana in cele mai frumoase culori cu putinta!

Advertisements

2 thoughts on “Esti vegan? Nu iti impune stilul de viata. Nu asa functioneaza lucrurile

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s