Gallery

Vegantini, locul unde mancarea vegana intalneste bucataria italiana de cinci stele


Cand am pornit Vegantini, mi-am dorit sa fie primul pas inainte de a-mi deschide propriul restaurant italian, vegan desigur ๐Ÿ™‚ Mi s-a parut un nume perfect italienesc, potrivit pentru un restaurant intim, modest, calduros ๐Ÿ™‚

Asa cum poate deja stiti, Vegantini contine foarte multe retete culinare vegane cu specific italian. Gatesc mancare vegana de ceva timp insa mancare italiana gatesc de mai multi ani. Mi-a ramas intiparita imaginea gospodariei tipic italiana, cu legume multe, rosii si suc de rosii, paste de diverse feluri, vin rosu, cafea de calitate, supe simple (dintre care Minestrone este cea mai faimoasa), crostini si panzanella :))


Astazi gatesc mancare vegana italiana cu drag maxim si cu mai multa experienta decat am reusit vreodata. Am citit cateva carti de gastronomie culinara italiana si m-au ajutat mult. Nu sunt cu mult diferiti de noi, ci cu foarte mult :))

Adevarul este ca niciodata nu m-au atras retetele specific romanesti, cu fierturi de 2-3 ore, cu legume fleoscaite, facute zob de nici nu mai stii ce mananci si toate au acelasi gust la final. Vreau ca mancarea mea sa fie gata rapid, sa fie mereu proaspata, sa se consume toata pe loc, sa nu existe nimic de reincalzit. Italienii nu incalzesc nimic, niciodata. Gatesc pe loc atat cat stiu ca se mananca la o masa.

Si au mare dreptate pentru ca mancarea reincalzita este, nu doar nehranitoare si lipsita de vitamine si minerale, ci ajunge de-a dreptul nociva. Uleiul reincalzit, pastele reincalzite, legumele fierte prea mult, toate devin o simpla adunatura de hrana care sa umfle stomacul.

Sunt adepta hranei proaspete, chiar daca multi spun ca pierd mult timp. Din testele mele, castig timp. Mie imi ia maxim 45ย de minute sa fac o masa de pranz, cu supa, fel principal si salata. Nu cred ca e rau deloc. Uneori scap si mai rapid de atat.

Dar, da! Eu gatesc zilnic. Ma intreba o prietena cum de nu o iau razna si i-am spus ca mie gatitul im place, cat timp nu ma tine in bucatarie prea mult si cat timp pot sa pregatesc retete culinare vegane, vegetariene, de post.

Cum gatesc italienii? Cu foarte putina carne, extrem de putina branza (de obicei o branza maturata, tare, rasa putin peste paste). Gatesc paste cam in fiecare zi, daca nu chiar de doua ori pe zi in unele familii. Si daca nu au paste, au clatite, panelle, crostini, panzanella si nu numai. Graul integral salveaza vieti pentru ca:

  • ofera satietate
  • are multe fibre si atunci te ajuta sa ai un tranzit bun, sa elimini toxinele, sa nu faci cancer de colon
  • bogat in proteine si vitamine, inclusiv minerale precum seleniu, mangan, calciu si nu numai, plus complexul de vitamine B
  • contine lignani, fitonutrieni care ajuta la scaderea drastica a riscului de cancer de san si nu numai.
  • scade in mod uimitor de puternic riscul de declansare a diabetului.

Eu cred ca este destul de ok pentru graul integral si va invit sa nu il ocoliti. Folositi paste din grau dur si nu evitati pastele din grau integral. Sunt deosebit de gustoase, chiar daca nu sunt perfect albe. Si credeti-ma ca fierb la fel ca pastele din grau dur.

 

Paste din faina alba nu cumpar niciodata si nici nu as manca. Pe langa faptul ca nu pot fi facute al dente si se fac fleoscaite, nici nu sunt sanatoase. Pretul este acelasi cu cel al pastelor din grau dur asa ca nu vad de ce ati cumpara din faina alba.

Cum mai gatesc italienii? Cu busuioc, oregano si usturoi. Folosesc 2-3 frunze de busuioc, le arunca in pastele incinse in ulei de masline si un catel de usturoi si apoi sting focul. Asta poate fi o cina decenta ๐Ÿ™‚ Si credeti-ma ca este gustoasa.

Sau mai pun la calit in ulei de masline extravirgin, o legatura de patrunjel (prezzemolo) si 2 frunze de ceapa verde sau 2 felii de ceapa alba. Le calesc maxim 1-2 minute, la foc mic. Acolo pun si pastele fierte al dente, mai amesteca putin si sting focul. Asta e mancare vegana italiana gata in 10 minute :))) Si este buna!

Sau mai calesc ulei de masline cu un ardei kapia copt si decojit, un catel de usturoi si cateva frunze mici de oregano. Aici pun pastele fierte al dente si mai lasa putin pe foc. Cine este ovo-lacto-vegetarian poate sa isi rada putin parmezan (parmigiano) peste paste si are o mancare vegetariana italiana de nota 10 cu felicitari! Fiica mea mananca asa, paste cu parmezan si goleste un bol intreg cu viteza uimitoare :))

Cum mai gatesc italienii? Pun la fiert suc de rosii cu putin ulei de masline, putin oregano sau busuioc, sare si un mic peperoncino (adica un ardei iute uscat, din cel mic, din care ii scot semintele ca sa nu arda prea tare). Sosul se fierbe cu o cana de apa si cand apa a scazut, pun pastele si mai invart putin. Deasupraย se presara parmezan pentru vegetarieni. Eu le mananc simple si sunt geniale si asa ๐Ÿ™‚ Fiica mea cere parmezan. In curand si David va manca parmezan peste paste. Acum are doar 8 luni iar medicul ne-a recomandat parmezan la 10 luni, varsta la care bebelusii pot manca si ricotta, adica un fel de branza de vaci proaspata, asematoare cu urda.

Ce mai fac italienii asa bun in bucatariile lor de ii imitam mereu? Mai gatesc si panzanella, adica o salata de rosii, ceapa, patrunjel, ulei de masline, otet si paine veche. Puteti sa folositi si paine proaspata dar sa aiba coaja, crusta. Altfel se face praf in salata si nu mai are acelasi efect. Eu pun painea la final, cand pun panzanella in farfuria celor de la masa.

Pun poze cu prima ocazie cand fac panzanella ๐Ÿ™‚ Stiti salata aceea de rosii de lasa multa zeama si noi inmuiem paine in ea? E fix acelasi lucru doar ca ei mai pun si otet si patrunjel ๐Ÿ™‚ Iar ceapa verde este un secret miraculos pentru orice panzanella. Are o dulceata aparte. Ceva special esteย cipolla rossa toscana, adica un soi de ceapa rosie cultivata de secole in Toscana. Aici solul este bogat in sulf si ceapa rosie creste perfect, avand o aroma incredibila. Visez sa ajung in Toscana ๐Ÿ™‚ Vreau sa mananc ciabatta cu cipollini :))

Ce mai fac italienii bun in bucatarie? Fac destul de des chiftele marinate in sos de rosii. Eu le fac in stil vegan, din cartofi, morcov, ceapa, dovlecei, usturoi, verdeata tocata marunt. Daca e nevoie de liant, folosesc ulei de masline ๐Ÿ™‚ Merge de fiecare data. Voi pune poze data viitoare cand mai prepar chiftele vegane marinate in sos de rosii ๐Ÿ™‚

Nu este mai putin gustos daca aveti chiftele de post si nu au carne. Oricum italienii pun putina carne, consuma in general putina carne iar atunci cand fac chiftele, le fac micute si un adult mananca 2-3, nu mai mult. Imi place mult ca italienii nu sunt adeptii gratarelor, friptanelor, cazanelor de carne prajita. Consuma carne cat mai putin cu putinta iar acesta este un pas mare catre o dieta preponderent vegetariana, ovo-lacto-vegetariana sau vegana ๐Ÿ™‚

Ce mai gasim in bucataria italiana? Multe deserturi care au la baza piscoturile, cognacul, amaretto-ul, cafeaua ๐Ÿ™‚ Ei insiropeaza dulcurile cu astfel de licori aromate, puternice.

In bucataria italiana mai gasim tagliatelle de diverse culori, de obicei verde, albย si rosu, steagul italian :))ย 

Folosesc destul de des tagliatelle si linguini cu verdeata, cu spanac, cu rosii.

Italienii mai mananca multe paste cu pesto verde insa si cu pesto rosu.

Italienii mai mananca gnocchi, adica aluat de piure de cartofi si faina, rulat in suluri si taiat micut. Ies niste guguloaie pe care ei le fierb in apa si cand se ridica la suprafata inseamna ca sunt gata. Acesti gnocchi se tavalesc prin pesto verde sau pesto rosu, prin sos de rosii, prin sos facut din ulei de masline si patrunjel sau cu parmezan deasupra ๐Ÿ™‚

De asemenea, in bucataria italiana veti mai gasi paste umplute cu spanac si cu ricotta. Clara mai mananca uneori aceste paste.

Cannelloni, tortelloni, tortellini, ravioli, rigatoni nu lipsesc din bucataria unei italience care se respecta ๐Ÿ™‚) Ele merg umplute cu verdeturi, usturoi si pesto verde insa italienii le umplu si cu ricotta si spanac. Variantele vegane sunt geniale ๐Ÿ™‚

Bucataria italiana mai foloseste mult si rucola, spanacul proaspat, frunzele de busuioc si nu numai! Salatele sunt una dintre piesele de rezistenta la italieni ๐Ÿ™‚

Mai sunt multe de spus despre gastronomia italiana insa cel mai important de retinut este ca mancarea italiana este:

  • delicioasa
  • sanatoasa
  • se prepara foarte rapid
  • totul se consuma pe loc, nimic nu se reincalezeste
  • carnea si lactatele se consuma rar si putin, ouale asemenea
  • sa fii vegan in Italia este deosebit de simplu avand in vedere ca foarte multe retete culinare italiene sunt vegane sau vegetariene
  • indicata si pentru cei cu diabet, pentru cei care sufera de obezitate sau sunt supraponderali, pentru cei cu probleme de colesterol.
  • considerata a fi un element puternic de preventie a cancerului, la baza gastronomiei italiene fiind dieta mediteraneana, recunoscuta pentru acest aspect important.
  • usoara si totusi satioasa
  • proaspata, fresh, fara fierturi si mancare pe care o lasi cu orele pe aragaz, fara prajeli, fara rantasuri.
  • savuroasa si potrivita pentru orice ocazie, de la un mic dejun sanatos, la un brunch vegan si pana la cea mai romantica cina cu putinta โค

Sa aveti succes in tot ce faceti, spor in bucatarie si va astept sa mai reveniti pe Vegantini pentru si mai multe retete culinare vegane cu specific italian si nu numai!

Cateva retete vegane italiene preparate de mine:

Paste cu dovlecei si rosii in sos italian olio, aglio e peperoncino

Stelline cu sos de rosii si busuioc: mancare vegana pentru bebelusi

Reteta simpla si rapida de paine ciabatta. Vei renunta la painea din comert pentru ea

Pasta prezzemolo a la primavera. Mancare vegana de cinci stele, la tine in cucina ๐Ÿ™‚

Pasta peperone, spinaci, prezzemolo e cipolle

Supa minestrone cu accent moldovenesc :)) Vegan, delicios, rapid

Reteta vegana in 15 minute: Spaghetti aglio, olio e peperoncino

Crostini de radacinoase la cuptor. Gustare vegana incredibil de gustoasa

Paste vegane in stil italian. Vei dori inca o portie uriasa la pachet ๐Ÿ™‚

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s