Gallery

Sos italian clasic in cea mai simpla reteta cu putinta. Il veti folosi la orice mancare


Nu veti mai cumpara niciodata de la magazin pentru ca e prea scump si nu este atat de bun ca cel facut in casa. Va ofer cea mai simpla reteta de sos italian clasic, in modelul original, asa cum il prepara ei si cum il pun peste paste, in orez, langa risotto, pe paine, pe bruschete, pe crostini si nu numai 🙂


Sosul italian clasic are nevoie de rosii coapte, proaspete, care nu au stat la frigider fiindca altfel si-au pierdut minim 50% din aroma si gust. Rosiile se pastreaza afara si trebuie cumparate proaspete, in ziua in care le gatiti sau maxim a doua zi. Deci mergeti la piata macar o data la doua zile daca nu aveti drum zilnic prin piata de langa casa.

Sosul italian clasic mai are nevoie de ulei de masline, usturoi, sare, verdeturi aromatice precum: oregano, busuioc, cimbru dar si patrunjel. Italienii merg pe amestecul cimbru + oregano + busuioc de cele mai multe ori. Putini folosesc salvie sau rozmarin in sosul de rosii.

Eu folosesc cimbru, oregano, busuioc, patrunjel, usturoi, sare, piper. Uneori pun si peperoncino, care este ardeiul iute uscat, cel mic-mic. 

Sosul se prepara simplu. Punem rosiile tocate marunt in tigaie cu putin ulei de masline. Aruncam acolo si usturoiul tocat marunt, cat stiti ca va place de iute si profund ca gust si aroma. Eu pun o capatana de usturoi la un kilogram de rosii.

 

Sotam rosiile pana cand sunt facute praf, adaugand apa din cand in cand, cate o cescuta. Adaugam sare, busuioc, oregano, rozmarin si patrunjel. Cine doreste adauga piper sau ardei iute, fara seminte ca sa nu arda prea tare.

Asta e tot. Sosul italian se prepara simplu. Il puteti manca asa cum este acum, ca atare, gol sau pe paine. In el puteti sa dati drumul unor paste de orice dimensiune si forma, al dente sa fie :)) Sosul merge in orez, in risotto, langa mamaliga, peste fasole batuta, langa ciuperci sotate sau peste cus-cus 🙂

Va spun sincer ca daca ati pregatit chiar si o singura data acest sos in casa, nu veti mai lua niciodata de la market, deja pregatit si imbuteliat. Nicio marca din lume nu rivalizeaza cu sosul italian facut acasa.

Sa aveti pofta si multa sanatate! Sa va fie drag de animale, sa le iubiti, sa va iubiti pe voi insiva si sa va hraniti vegan cat mai des cu putinta!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s